סרטן הוא מכה קשה לגוף ולנפש. במהלך המחלה והטיפולים האדם נדרש לתעצומות נפש ולכוחות פיזיים גדולים. תרגול יוגה מחזק חולי סרטן פיזית ונפשית בכל שלבי המחלה וההבראה

 מאת: אלונה גלוברמן   פורסם בראשונה:  02.08.2011  שירותי בריאות כללית

יוגה ומחלת הסרטן

 



1. יוגה מאפשרת התחזקות פיזית ונפשית - יוגה משפרת את התפקוד היומיומי בכל השלבים למן גילוי המחלה, דרך ההתמודדות הנפשית הנדרשת תוך כדי הטיפולים ובמהלך ההבראה.

2. יש הוכחות - איכות חייהן של חולות סרטן השד שהשתתפו בשיעורי יוגה בתקופת הטיפולים, השתפרה באופן משמעותי. כן פחתו תופעות הלוואי.

3. יש לנו קבלות - חולי סרטן שתרגלו יוגה ביחידה במרכז דוידוף מדווחים על שינוי מרשים ביכולותיהם לתפקד ביומיום.

 

תרפיה באמצעות יוגה (יוגה תרפיה) היא אמצעי עתיק ועם זאת יעיל מאוד להתמודדות עם מחלת הסרטן ועם תופעות הלוואי של המחלה בשל הטיפולים הקונוונציונליים לחיסולה. 
יוגה עוזרת באופן מרשים להתמודד עם מגוון של בעיות שמתלוות למחלה כמו כאבים, קשיי נשימה ושינה, תשישות, עייפות, מתח, חרדות וקשיי ריכוז. 

 

היוגה מרגיעה ומחזקת. היא מביאה את האדם לאי של שלווה ושל איזון בלב הים הרוגש שאליו נקלע בתקופת המחלה ומקילה על התחושה של אובדן השליטה שפוקדת חולים רבים.
לימוד יוגה הוא דרך מופלאה,הן לטיפול והן להכרת "המטפל הפנימי", שנמצא בתוך כל אחד מאיתנו. התהליך מאפשר להכיר ולהכשיר את "המטפל הפנימי" הזה באמצעות לימוד ותרגול של טכניקות פשוטות ומופלאות שמחזקות פיזית ונפשית, מרגיעות ומעצימות בתקופת המחלה ואחריה.

 
אחד היתרונות בלימוד יוגה ובתרגולה הוא היכולת של האדם לטפל בכוחות עצמו במגוון של בעיות שעלולות לצוץ בכל רגע נתון במהלך המחלה. הידע הזה שהוא רוכש בתוך כמה מפגשים מאפשר לו להפחית את התלות הגדולה במטפל יוגה חיצוני ומכשיר אותו לטפל בעצמו (ובכך בעצם לזכות בקשר ישיר למטפל היחיד שזמין לו במשך 24 שעות ביממה). זהו כוח אמיתי ומוחשי שהמטופל זוכה בו: היכולת לעזור לעצמו. היכולת הזאת מחזירה לאדם את תחושת השליטה.
מהי בעצם יוגה ומהי "האתה יוגה"?יוגה היא תורה המלמדת איך לנהל את חיינו תוך שמירה על איזונים רגישים ובכך היא מאפשרת לנו, בין השאר, להשיג הבראה מהירה יותר למחלימים ושמירה על בריאות טובה בהמשך.

  

יוגה אונליין


פירוש המילה יוגה הוא חיבור או איחוד. פירוש המילה הא הוא שמש, ופירוש המילה תה הוא ירח. הצירוף שלהם מסמל באופן טבעי את השלם המאוזן.
ואכן מטרת היוגה היא להביא את האדם למצב שיפגיש אותו עם העוצמה ועם השקט הפנימיים שלו עצמו. עם האיזון. בתקופת מחלה, שבה הכול נראה כאילו יצא מכלל שליטה, עוזרת היוגה למצוא את המרכז הפנימי שמאפשר לנהל את החיים ממקום חזק יותר ורגוע יותר ולהשיג מצב של איזון בכל הרבדים: הפיזי, המנטאלי והנפשי.
מהי יוגה תרפיה?השיטה שבה מטפלים ביחידה במרכז דוידוף שמה את הדגש על תשומת לב גדולה ואישית לכל מטופל. התרגול והלימוד מבוססים על קשב קפדני ליכולות ולמגבלות המשתנות של האדם בשלבי המחלה השונים ולטיפולים הקונוונציונליים, שהוא מקבל במקביל. התרגול והטיפולים נעשים בקבוצות קטנות ו/או במפגשים פרטניים, שבהם יש קשר מיידי וישיר בין המטפל למטופל.
בכל מפגש מתקיימים תשאול ואבחון, ורק אז מתחיל התרגול המותאם למטופל בזמן הנתון. 
נושא האיזון (חיזוק וחיבור לשקט) עובר כחוט השני לאורך כל שלבי הטיפול: ההרפיה, תרגול הנשימה, התרגול הפיזי שנועד לחזק את השרירים ולהגמישם, תהליכי הדמיון המודרך והמדיטציה.
קיימים כמה נושאים שנלמדים ומשמשים "כלים לטיפול עצמי" בדרך להבראה: הרפיה ודמיון מודרך.

 

היוגים אומרים שההכרה שלנו היא כמו קוף קופצני המדלג מעץ לעץ. קצב המחשבות רק מתגבר ברגע שאנחנו מניחים את ראשנו על הכר כדי לנוח. התובנה הזאת נכונה בוודאי שבעתיים בתקופת מחלה, כשאנו מודאגים או כואבים. במפגש נלמדות טכניקות שמאפשרות לנו לשקוט, לנוח ועל ידי כך להתחזק - גם כשאנו במתח גדול. 

תרגילי נשימה (פראניאמה) לימוד של טכניקות נשימה מגוונות מאפשר להשיג שליטה במצבים שונים. התרגול מאפשר הזרמת כמויות גדולות של חמצן לדם ומשם לכל תא ותא בגוף ומגביר בכך את היכולת לתפקד במצבים שאופייניים למחלה ולטיפולים כגון תשישות וחוסר שקט.
במצב של חוסר שקט או כשיש בעיות שינה נלמדות טכניקות נשימה מרגיעות המביאות את המטופל לרגיעה פיזית ונפשית ומאפשרות לו להירדם במהירות ולהשיג שינה עמוקה יותר וכן תפקוד רגוע וממוקד יותר במצבי ערות.
לעומת זאת, במצב של חוסר אנרגיה, של עייפות ושל תשישות נלמדות טכניקות נשימה אחרות, שמגבירות את זרימת הדם המועשר בחמצן ומביאות לערות, ליכולת מיקוד מוגברת וליכולת לתפקד טוב יותר מהבחינה הפיזית והנפשית.

תרגול תנוחות יוגה (אסאנות) האסאנות השונות מאפשרות להשיג חיזוק, מתיחה והגמשה עדינים והדרגתיים של השרירים, של הגידים ושל הסיבים בגופנו.  בתקופת המחלה, שגורמת למתח פיזי ונפשי, יש  לכך משמעות רבה.

 

התרגול נעשה באיטיות בריכוז ותוך כדי הקפדה על נשימה נכונה ומבוקרת. תרגול באופן הזה מביא לתפקוד טוב יותר של מערכות העצבים, הבלוטות, העיכול, מערכת הנשימה ומחזור הדם. כן מושג שיפור בגמישות של עמוד השדרה ושל מפרקי הגוף. מכיוון שהתרגול משולב בנשימה מודעת לא רק שאינו מעייף אלא מגביר את החיוניות. זו מורגשת היטב אחרי התרגול.  
מדיטציה וחשיבה חיוביתהפילוסוף ההודי ג'ידו קרישנאמורטי אמר כי "מדיטציה היא החירות מהמחשבה ותנועה בחדוות האמת". 

 
בתרגול מדיטציה נלמדות טכניקות להשקטת ההכרה. בדרך כלל בעת מנוחה, אחרי שמסתיימים כל העיסוקים - כמו עבודה, סידורים וטיפולים - המחשבות מתעוררות ולא נותנות מנוח. ההתעסקות הטורדנית בדאגות, בחרדות ובפחדים, שמתעצמת באופן טבעי בזמן מחלה, אינה מאפשרת לשהות בהווה ומנתקת את החולה ממאגרי כוחו, מה"יש" שלו. 
המדיטציה מאפשרת לאדם לסלק את ההפרעות האלה ולהיות במקום ללא דאגות לעתיד וללא חרדות ששורשיהן בעבר. היא מאפשרת לו להבין שבכל אחד מאיתנו שוכן עצמי נעלה ושליו ולזמן מה לשהות בהווה ברגע של אושר או לפחות של מנוחה מ"הרעש הפנימי".

 
אדם חכם אמר: "אנחנו היום תוצר של מחשבותינו בעבר, ובעתיד נהיה תוצר של מחשבותינו היום". עלינו להאמין במה שנרצה שיהיה כדי שבאמת יהיה. הדמיון הוא הכוח היוצר שלנו. אם נתרגל לכוון את עצמנו ליצירת מחשבות חיוביות, ניצור מציאות חדשה ורצויה. 

 

שאלה שאנו נשאלים לעיתים מזומנות: הכול טוב ויפה, אבל אין לי כל ניסיון ביוגה. האם זהו זמן נכון להתחיל ללמוד ולתרגל דווקא במצב של תשישות?

  

יוגה אונליין


 
למרות החששות האלה, התשובה שלנו היא החלטית: כן, דווקא במהלך המחלה והטיפולים האדם נדרש לכוחות נפש ולכוחות פיזיים גדולים. היוגה תרפיה מספקת את הכלים הנ"ל להתחזקות. התנהלות המפגש הקבוצתי וכמובן הפרטני מותאמים במיוחד למצבים המשתנים: התרגול עדין, מודע, קשוב ומעצים. בהחלט ניתן לתרגל יוגה ולהתמקד בכל פעם בנושא אחר בהתאם להרגשה, לצרכים ולמגבלות באותו המפגש. לעיתים יכלול התרגול אך ורק הרפיה, נשימות, דמיון מודרך או מדיטציה.

 
האם קיימת תמיכה מחקרית? נעשו מחקרים רבים התומכים בשילוב של יוגה תרפיה בטיפול בחולי סרטן. התרגול מחזק את החולים הן פיזית והן מנטאלית. כך, למשל, מחקר חדש שנערך במרכז הסרטן מ. ד. אנדרסון שבטקסס, ארצות הברית, קובע שאיכות חייהן של חולות סרטן השד, אשר השתתפו בשיעורי יוגה במהלך תקופת הטיפולים, השתפרה באופן משמעותי, וכן פחתו תופעות הלוואי. 
 

אלונה גלוברמן היא מטפלת ביוגה תרפיה ומורה בכירה ליוגה הוליסטית ביחידה לרפואה אינטגרטיבית ולרפואה משלימה לחולי סרטן במרכז דוידוף בבית החולים בילינסון שבמרכז הרפואי רבין מקבוצת כללית

 

"במרכז" מאפשר לחולי סרטן הנאבקים במחלה ולמחלימים להתנסות ללא תשלום. אם אתם מכירים חבר/ה או קרוב משפחה שאפשר להציע לו הקלה, הזמינו אותו לבוא ליוגה במרכז.

 הרשמה טלפונית ומילוי טופס חובה

 

"במרכז" מארחת קבוצת פייסבוק: "גם אני חליתי בסרטן השד"

טופס מילוי למשתתף - יוגה לחולי סרטן

פרטים נוספים באתר של האגודה למלחמה בסרטן

 

 

רוצים לתרגל חינם ? הירשמו לערוץ היוטיוב שלנו

 

חדשים ביוגה ? "שבוע בשבעים":

בסטודיו: שבוע התנסות ללא הגבלה בעלות שיעור בודד

באונליין: שני שיעורי התנסות ב-70 ש"ח בלבד

 

Random Image Banner

 

הכי משתלם מנוי שנתי: 

# גישה חופשית לכל שיעורי האונליין והסטודיו

# סיסמה אישית לספריית שיעורי היוגה המוקלטים 

# ייעוץ וליווי אישי

# איכות HD

רוצה מנוי יוגה ? הקליקו כאן  

 

יש היום יוגה ? ראו לוח שיעורי יוגה מרכז  

מאמרים לתרגול יוגה בבית  # כל המאמרים

הירשמו לערוץ היוטיוב שלנו וקבלו ראשונים סרטונים לתרגול עצמי 

 

פייסבוק  אינסטגרם  יוטיוב  ביקורות גוגל  וואטצאפ      

  

top